Jom tengok yang ni pulak

KISAH IMAM AHMAD RAHIMAHULLAH & SI PEMBUAT ROTI

Suatu malam, Imam Ahmad bin Hanbal mahu menghabiskan malamnya di masjid, akan tetapi beliau dihalang oleh pengawal masjid. Sudah puas beliau mencuba namun tetap tidak berjaya.

Imam Ahmad pun berkata: “Saya akan tidur di tempat saya berdiri ini.” Dan beliau benar-benar melakukan seperti yang dikatakannya. Namun, pengawal itu tetap berusaha menarik beliau menjauhi masjid.

Kelihatan Imam Ahmad tenang dan tampak pada raut wajahnya ciri-ciri seorang insan yang mulia. Dalam situasi itu, seorang pembuat roti telah melihatnya. Lantas dia membawa Imam keluar dari kawasan masjid itu dan menawarkan kepadanya tempat untuk bermalam.

Maka Imam Ahmad pun beredar bersama pembuat roti itu dan beliau telah dilayan dengan layanan yang baik. Kemudian si pembuat roti itu pun meninggalkan Imam berehat dan dia pergi menguli tepung. Imam Ahmad mendengar pembuat roti itu beristighfar tanpa henti sepanjang malam. Ini membuatkan Imam Ahmad berasa kagum terhadapnya.

Apabila menjelang pagi, Imam Ahmad bertanya kepada pembuat roti itu tentang istighfarnya malam tadi: “Apakah kamu dapat hasil dari istighfarmu itu? Imam Ahmad sengaja bertanyakan soalan ini sedangkan beliau sudah mengetahui kelebihan dan faedah istighfar.

Pembuat roti menjawab: “Ya, demi Allah aku tidak berdoa dengan satu doa pun kecuali ia akan dikabulkan Allah. Cuma ada satu doa lagi yang masih belum diperkenankan.”

Imam bertanya: “Apakah doa itu?”

Pembuat roti pun berkata: “Aku mahu melihat Imam Ahmad bin Hanbal.”

Lantas Imam Ahmad berkata: “Akulah Ahmad bin Hanbal! Demi Allah, sesungguhnya aku telah dibawa oleh Allah kepadamu!”


Melalui kisah ini dapatlah disimpulkan bahawa istighfar mempunyai banyak kelebihan. Antaranya ialah doa dimakbulkan Allah. istighfar membawa maksud memohon keampuan daripada Allah SWT.


Yokk sama2 kita perbanyakkan istighfar. Nak beristghfar bukan hanya ditikar sejadah sahaja, tapi boleh dilakukan ketika berada dalam kereta, waktu berjalan, waktu nak tidur pon bole ataupun tengah masak ke kan daripada dok cakap benda yang bukan2. Korang nak tahu tak sayyidul istighfar atau maksudnya penghulu istighfar yang mana. ala yang kita selalu baca dalam mathurat tu. kalau tak tahu jugak meh dengar dari utube nih. lepas tuh jom kita amalkan.
Okeh itu sahaja dari saya


Selamat beramal


1zikir 1 post - Alhamdulillah
Thank you for reading . Peace with love :)

1 comment:

Anonymous said... Reply To This Comment

kalau baca mathurat mesti baca ayat nih (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved Adibah Khairuldin