Jom tengok yang ni pulak

Fattabiouni

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum Peeps!


Mesti korang pernah dengar Fattabiouni ni kat TV al-hijrah atau dari blog atau rakan atau mana-mana je lah. Kalau tak berkesempatan nak tengok kat tv al-hijrah bolehlah tengok kat youtube Fattabiouni Malaysia. Kalau Facebook, cuba klik untuk Fattabiouni Malaysia dan klik ini juga untuk Fattabioni English.

Fattabiouni ialah perkataan yang berasal dari Al-Quran menerusi firman Allah di dalam surah Al-Imran Ayat 31 sebagai mana di atas yang bermaksud Ikutilah aku’. Terjemahan penuh ayat tersebut, ‘Katakanlah (wahai Muhammad), jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mencintaimu.'

Bagusnya cerita ini, ia mengajak kita untuk mengikut sunah Rasulullah dari sekecil-kecil perkara hingga ke sebesar-besar perkara. Sunnah Rasulullah SAW itu mencakupi semua aspek kehidupan: Ibadah, muamalat, adab, pergaulan dan aktiviti harian. Sunnah ini sangatlahhh mudah untuk dilakukan, bahkan kadang-kadang kita sudah pun mengamalkannya tanpa kita tidak ketahui perkara tersebut ialah sunnah. Sekiranya kita berniat apa yang diamalkan itu sebagai sunnah, pasti kita akan mendapat pahala yang sangat besar.

 Kadang-kadang kita tak pernah tahu pun ianya sunnah tapi melalui cerita ini, banyak yang dapat kita tahu. Satu lagi, sangat suka tengok pengacara dalam cerita ini, Habib Mohammad Al-Saggaf. Mukanya tenang, cara penyampaiannya memang menusuk kalbu. Moga Allah rahmati usahanya membawa umat dunia ini ke arah mengikuti sunnah Baginda.

Jika ada kelapangan, saya nak buat ringkasan untuk setiap tajuk sebagai rujukan kepada saya. In Sha Allah.

Tonton dan amalkan sunnah itu dan sebarkan ke seluruh alam. 
Bersamalah kita berlumba-lumba berbuat kebaikan.


Jangan lupa berselawat kepada nabi.



Thank you for reading . Peace with love :)

1 comment:

Maria Menado~ said... Reply To This Comment

inshaa Allah... nati nak tengok jugak. hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved Adibah Khairuldin