Jom tengok yang ni pulak

Tutorial buat NUFFNANG DAN $$$

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Sebut jer pasal nuffnang, mesti ramai dah tau kan? mesti terbayang $$$$...
tapi ada jugak yang masih belum tahu fungsi nuffnang nie...bagi yang belum tau, korang boleh baca kat bawah nie....rugi bagi sesiapa yang aktif berbelog, tapi tak letak iklan nuffnang nih...
Saya pon baru je letak iklan ni lepas terbaca post lysa yang tak berapa rahsia tuh.
Tapi janganlah pulak kita berblog semata-mata nak kan duit. 

Nak tau apa fungsi nuffnang ni??
Dengan nuffnang, korang boleh tengok Pageview korang dalam sehari, seminggu, atau sebulan.
Dengan Nuffnang jugak, korang boleh dapat duit. Tapi , korang kenalah selalu aktif dengan blog korang. Kalau korang berminat nak buat, jom ikut tutorial nie...




Step 1 : Korang masuk website ini > http://www.nuffnang.com.my/

Step 2 : Klik bahagian Sign Up :


Step 3 :   Fill in Form Registration tuh . Tick Semua kotak kat bahagian Bawah sekali tuh. Masukkan huruf yang sepatutnya, dan klik Sign Me up!

Step 4 :  Bila dah klik Sign Me Up, akan keluar benda macam ini :

 

Step 5 :  Log in masuk dekat Emel korang tuh . Emel apa pun tak kisah, yang penting emel korang yang selalu guna.

Step 6 :  Lepas dah log in , korang check Inbox .. Nuffnang ada hantar satu email suruh Verify . Klik pada link seperti kat di bawah ini :

 

Step 7 :  Bila dah click , korang patah balik , tengok No.4 ! 

Step 8 :  Korang CLICK HERE dekat situ. Kalau susah sangat, korang masuk jer balik website nuffnang tu...http://www.nuffnang.com.my/

Step 9 :  Log in balik . Letak Emel Dan Password!

Step 10 :  Lepas korang dah log in . Korang akan nampak macam kat bawah nie. Korang klik pada kotak tuh...

 

Step 11 :  Korang Fill in Blogger Bio tuh... Then, Click SUBMIT!

Step 12 :  Lepas tuh , akan keluar warna2 hijau ? Korang fill in lah Blog Name korang , URL korang dan tekan Add New Blog .

Step 13 :  Then, akan keluar SURVEY.

Step 14 :  Fill in SURVEY tu...

Step 15 :  Then, tekan SUBMIT!


Dah selesai dah register nuffnang....senang sangat kan?? Sekarang nie nak tunjukkan cara nak letak iklan Nuffnang tu pulak...jom ikut tutorial nie yer...


Step 1 :  Korang ada nampak tak icon kat bawah nih?? Klik kat icon tu...

 

Step 2 :  Korang ada nampakkan kod-kod?? (Leaderboard , Sidebar , Between Contants!)

Step 3 :  Letak di Leaderboard (Atas Header) :

  • Log in > Dashboard > Design > Edit Hmtl > Tick pada kotak Expand Widget Templates
  • Tekan Ctrl+F dan cari kod ini : <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>
  • Copy Kod LeaderBoard yang korang nampak tadi, then korang paste di bawah kod yang korang carikan tu...
  • PREVIEW dulu, kalau jadi boleh terus SAVE!!
  • Contoh akan jadi macam ini :


Step 4 :  Letak Di Sidebar :

  • Dashboard > Design > add a Gadget > Html/JavaScript
  • Copy Kod untuk  Sidebar pulak 
  • Paste pada ruangan Html/JavaScript 
  • Then, SAVE!!
  • Contoh akan jadi macam ini :


Step 5 :  Letak Between Contants :

  • Dashboard > Design > Edit Html > Tick pada kotak Expand Widget Templates
  • Tekan Ctrl + F dengan serentak, dan cari kod ini :  </b:includable>
  • Copy pulak kod  Between Contants  tu.
  • Paste atas kod yang korang cari tadi tuh. 
  • PREVIEW dulu, kalau jadi boleh terus SAVE!!
  • Contoh akan jadi macam ini :


Sekarang blog korang dah ada iklan nuffnang...korang kena letak ketiga2 iklan tu dengan cara yang betul macam  ditunjukkan tadi..jangan tinggal satu pun taw...lepas tu, setiap hari isnin, korang boleh tengok earning korang ada berapa...kalau korang salah letak iklan, korang takkan dapat earning daripada pihak nuffnang....


Thank you for reading . Peace with love :)

4 comments:

Hanna said... Reply To This Comment

Salam, awak boleh bukak nuffnang ye? kenapa Hanna tak boleh bukak sobs!

beruangpolar said... Reply To This Comment

@Hanna Kenapa tak boleh bukak? baru nak daftar ke dah lama?
Saya boleh je..

alex johnson said... Reply To This Comment

salam shy shy cat,saya ni newbies baru jer dalam dunia blogging ni,kenapa iklan nuffnang yang telah dipasang boleh hilang yer,terima kasih.

alex johnson said... Reply To This Comment

shy shy cat kitty cat boleh tolong ke kenapa iklan nuffnang yang telah dipasang hilang yer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved Adibah Khairuldin